Onderzoek & Projecten

11 October, 2022
Educatie en workshops

Workshop dinsdag 11 oktober van 20.00 – 22.00 uur

Thee is niet meer weg te denken uit ons leven. We ontbijten ermee, drinken het de hele dag op kantoor of komen ermee tot rust op de bank voor de tv. Maar voordat er thee in Nederland werd gedronken, was deze warme drank al ongeveer 1000 jaar een belangrijk voedselproduct in China en Japan. Iets wat je niet los kunt zien van het drinken van thee is het servies dat we erbij gebruiken. Of het nou gaat om grote mokken of keurige kop en schotels: ze zijn allemaal ontstaan in dezelfde regio in China. In deze workshop wordt de geschiedenis van de thee en de productie van Chinees porselein verteld, waarna we zelf aan de slag gaan met het determineren van porselein en het proeven van Chinese thee met een lekkere Chinese traktatie uit de streek van het porselein. Uiteraard drinken en eten we van antieke voorwerpen!

Bekijk Project

13 September, 2022
Educatie en workshops

Workshop dinsdag 13 september van 20.00 – 22.00 uur

Altijd al willen weten of dat vaasje van oma of die rommelmarkt écht oud is? In deze workshop gaan we aan de slag met het herkennen van aardewerk met die beroemde blauw-witte decoratie: ook wel Delfts blauw genoemd. Na een inleiding over de geschiedenis van Chinees porselein en de invloed die het heeft gehad op keramiek in Europa vanaf de 17de eeuw gaan we zelf aan de slag met echte voorwerpen. We gaan in deze workshop geen waarde toekennen aan objecten, maar je leert hoe je de verschillen kunt zien tussen diverse aardewerksoorten en erachter kunt komen of iets antiek is of juist kitsch.

Bekijk Project

01 August, 2021
Educatie en workshops

Ik geef workshops en trainingen op het gebied van de kunstgeschiedenis waaronder keramiek en antiek voor verschillende doelgroepen. Vaste thema’s zijn het herkennen (determineren) en gebruik van historisch Chinees porselein en Delfts aardewerk, maar ook workshops die gaan over het verzamelen van kunst of antiek en creatieve workshops zoals het maken van een eenvoudige fotolijst. Mijn ervaringen als conservator en diverse ambachtsopleidingen zijn hierbij een belangrijke leidraad.

Bekijk Project