Het is leuk om iets moois in handen te hebben, maar het is nog leuker om te weten waar het vandaan komt en hoe oud het ongeveer is. In deze workshops gaan we aan de slag met het herkennen en de achterliggende betekenis van Chinese afbeeldingen.
Inhoud en creativiteit staan centraal tijdens deze geheel nieuwe workshop, die
draait om een voorwerp dat we allemaal wel kennen maar zelden gebruiken.
Workshop dinsdag 14 maart van 20.00 – 22.00 uur
Droom jij ook van een grote collectie blauw-wit porselein of aardewerk vergelijkbaar met dat van bekende musea? In deze workshop gaan we aan de slag met het herkennen van Chinees porselein en Delfts aardewerk, ook wel Delfts blauw genoemd. Na een inleiding over de geschiedenis van Chinees porselein en Delfts blauw en hoe je deze objecten kunt herkennen gaan we zelf aan de slag met echte voorwerpen. We kijken hierbij natuurlijk naar andere beroemde collecties en hoe deze zijn opgebouwd. We gaan in deze workshop geen waarde toekennen aan objecten, maar je leert hoe je de verschillen kunt zien tussen diverse aardewerksoorten en erachter kunt komen of iets antiek is of juist kitsch.
Workshop dinsdag 11 oktober van 20.00 – 22.00 uur
Thee is niet meer weg te denken uit ons leven. We ontbijten ermee, drinken het de hele dag op kantoor of komen ermee tot rust op de bank voor de tv. Maar voordat er thee in Nederland werd gedronken, was deze warme drank al ongeveer 1000 jaar een belangrijk voedselproduct in China en Japan. Iets wat je niet los kunt zien van het drinken van thee is het servies dat we erbij gebruiken. Of het nou gaat om grote mokken of keurige kop en schotels: ze zijn allemaal ontstaan in dezelfde regio in China. In deze workshop wordt de geschiedenis van de thee en de productie van Chinees porselein verteld, waarna we zelf aan de slag gaan met het determineren van porselein en het proeven van Chinese thee met een lekkere Chinese traktatie uit de streek van het porselein. Uiteraard drinken en eten we van antieke voorwerpen!