Het is bekend dat in China heel veel antiek wordt nagemaakt. Zeker oude voorbeelden van schaaltjes, kopjes en borden van porselein zijn overal te koop. Natuurlijk kun je ze vinden op de antiekmarkten van Beijing, maar ook steeds meer op websites zoals Marktplaats en Catawiki. In deze blog een voorbeeld van een kom die ik op de markt in China tegen kwam en nu op deze websites ben tegengekomen.

Rustig kijken op een krukje
De kom

Afgelopen maand mocht ik weer rondstruinen op de Panjiayuanmarkt in Beijing. Het is interessant om zoveel verschillende mooie voorwerpen te zien in China, maar het is bekend dat het meeste ‘antiek’ hier niet oud is. Toch wil ik dan altijd wel een leuk stuk kopen, omdat ik het mooi vind of omdat ik het een goed voorbeeld vind van de imitatiemarkt. Ik liet me door een verkoper verleiden om plaats te nemen op een krukje om de kleurrijke kommen die ik had aangewezen beter te bekijken. In eerste instantie ging het om een kom in een lichtroze emaille met daarin schilderingen van bloemen in lichtblauwe medaillons. Een kopie van waarschijnlijk een keizerlijk Kangxi stuk dat in 2018 is verkocht bij Sotheby’s. Op de foto heb ik de kom vast bij een Chinese handelaar. Ik heb het stuk niet gekocht, omdat ik de kwaliteit wel iets te ’namaak’ vond naar mijn smaak. Zeker met zo’n roze merk aan de onderzijde. Maar terug in Nederland zie ik dezelfde kom opeens overal opduiken op het internet.

Kom Falangcai verkocht op 4 april 2019 bij Catawiki
Marktplaats en Catawiki

Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die proberen de namaakhandel uit China in Nederland te verkopen als echt. Ik heb bijvoorbeeld eerder geschreven over de zilveren baren en oude munten die uit China komen en hier voor veel geld worden verkocht. Dat ik deze kom op Marktplaats en Catawiki tegen kom wil ik toch delen. Niet omdat ik de handelaren wil ontmaskeren, maar omdat ik het ook moeilijk vind om soms te zien of voorwerpen van porselein uit bijvoorbeeld de negentiende of twintigste eeuw komen. Juist omdat er weinig publicaties over zijn, doe ik er onderzoek naar. Het valt me op dat op Catawiki al het modernere porselein wordt gedateerd met het einde van de twintigste eeuw, terwijl ik de objecten gloednieuw zie in Beijing of Jingdezhen. Hoeveel dit type kom heeft opgebracht? Op Marktplaats €46 en op Catawiki €100,-. Misschien had ik die kom op de Chinese antiekmarkt dan toch moeten kopen….

Foto op Aliexpress d.d. 4-4-2019
Leuk voor thuis

Als je denkt dat deze kommen nu zijn uitverkocht, dan heb ik goed nieuws. Op Chinese websites kun je de lichtroze kom met bloemen en Kangxi-merk nog gewoon kopen. Wel voor iets hogere prijzen dan in China, maar wellicht is er nog wel een deal te maken. Het is voor een aankoop van Chinees antiek sowieso verstandig om nog even te kijken op Aliexpress en Alibaba, want zo ontdek je misschien dat het bijzondere stuk antiek overal te koop is.