Deze week werd ik meerdere keren geconfronteerd met de megalomane prijs dat voor een Chinees porseleinen kopje is geboden bij een veiling in Hong Kong: €26.000.000. Volgens Sotheby's was dit het hoogste bedrag dat ooit voor een Chinees kunstwerk is geboden, maar is dit wel echt zo?

Waar kijken we naar?

Het kopje is gedecoreerd met een kip en een haan met kuikens in vijf kleuren. Dit kopje is gemaakt tijdens de Ming-dynastie in de vijftiende eeuw en was speciaal bestemd voor het keizerlijk paleis. Bijzonder hieraan is dat dit type porseleinen objecten niet buiten de muren van de Verboden Stad werden verkocht en voor het grootste gedeelte alleen door keizerlijke porseleinovens werden geproduceerd. Het ‘gewone’ volk mocht niet eten en drinken van dezelfde objecten als de keizer. Vaak zijn deze objecten mooi en nauwkeurig beschilderd en ook gemerkt, wat ze extra aantrekkelijk maakt voor verzamelaars.

Niet het duurst...ja, toch wel

Ik kan me herinneren dat in 2010 €50.600.000 is geboden voor een Chinese vaas uit 1740 bij veilinghuis Bainbridges in Groot-Brittannië. Interessant detail is dat de Chinese bieder de vaas nooit heeft betaald en opgehaald. Nu staat deze verkoop in de boeken voor €23.000.000, omdat dit het bedrag is dat uiteindelijk is betaald. Hierdoor is het ‘kippenkopje’, zoals het nu bekend staat, officieel het duurste Chinese kunstwerk ooit. Maar of deze wordt afgerekend en opgehaald is dus nog even de vraag...