Lentekriebels! Het seizoen van de antiekmarkten en beurzen is weer begonnen met de TEFAF. Het is dus tijd om alles af te stoffen en om nieuwe (keramiek-) 'ensembles' samen te stellen voor op dat lege plekje in de kast, op de schouw of aan de muur.

Lekker jong ding

Soms wordt je als 'nieuweling' bij een antiquair binnengehaald als een ware koning. Alsof je de eerste of laatste klant voor ze bent. Voor mij persoonlijk is een vergelijk te maken met katten die vier uur niets gegeten hebben en hun voederbakjes aanvallen alsof dat vier weken was. Je bent 'jong' (onder de 45) en op dit moment lijkt dat in antiekminnend Nederland wel een klein wonder. Op dit moment heerst het idee dat deze 'jonge' mensen niet meer van kunst en oude voorwerpen houden. Volgens mij is niets minder waar.

Vaas, Carsten West-Germany
Retro

Dat jonge mensen zeker wel van kunst en antiek houden, is misschien niet te zien aan de verkoopcijfers van de klassieke handelaar. Ik krijg steeds meer het gevoel dat mijn generatie - ja, we zijn op het moment gekomen om onzelf te benoemen, groeperen en terug te kijken - toch een bepaalde voorkeur heeft voor moderne, lichte en gekleurde objecten. Er moet ook een 'grapje' of een heel goed verhaal in zitten. Ik bemerk daarbij dat Japanse kunst vanaf de Meiji (1868 - 1912) bijvoorbeeld altijd goed ligt. Ook de 50'ties van de twinstigste eeuw doen het op dit moment goed.

Schuldig

Ook ik ben schuldig aan deze 'mode'. De retrovaas is mijn verzameldomein. Vanuit het verzameloogpunt lijkt het onhandig om dit soort informatie via een blog te publiceren, maar dat kan me niet zoveel schelen. Er is ZOVEEL en de expertise is schaars. Je kunt je huis zo vol zetten met heftig gekleurde vazen als je wilt. Veel mensen vinden het lelijk of minderwaardig, maar die zijn meestal ouder dan de hier beschreven (patat)generatie en hebben het vroeger zelf in huis gehad. Dan is je perspectief heel anders en zie je geen 'antiques of the future', dan zie je alleen het verleden. 

Varia
Kooptips

Ik stel nu natuurlijk niet voor dat iedereen maar meteen binnen het retro-spectrum moet gaan verzamelen en de rest moet laten liggen. Er zijn ook hele mooie oude objecten die worden gewaardeerd door ons jonge mensen. Ik kan genieten van vakmanschap, maar dit is iets dat je volgens mij moet leren zien. Dan moet je dus beginnen met zulke objecten te hanteren en over de streep getrokken worden bij de juiste winkels. Mijn tip aan iedereen die zich met deze gedachte stort in het antiekmarkten-seizoen: wees jezelf en koop iets dat je mooi vind en dat je kunt betalen. Het grappige is dat dit ook meteen het motto is van mijn leeftijdgenoten (met name dertigers). Dat is een generatiedingetje. Zoek het maar eens op.