Vrij recent kwam een voormalig tinnegieter bij me met zilveren voorwerpen. “Gekocht op een vlooienmarkt bij een handelaar die dit in Beijing heeft gevonden”, vertelde hij erbij. Het ging om meerdere zogenaamde ding (錠), die vaak in het Engels vertaald worden als ingot. Objecten uit China zijn populair bij Nederlandse verzamelaar en kunnen heel waardevol zijn. In deze blog meer over dit type zilveren antiek uit China.

Een bootvormige baar
Ingot, sycee, oftewel baar

De ingot, het Engelse woord voor baar, oftewel een staaf van metaal heeft in het Chinees een symbolische betekenis die staat voor rijkdom. Maar met de specifieke vorm van de Chinese baar als decoratie wordt ook vaak succes gewenst bij examens en vooruitgang in de carrière. Er zijn verschillende vormen zoals staven of hoeven. De bootvormige baren worden ook wel sycee genoemd. De ingots werden in keizerlijk China gebruikt als betaalmiddel. Echter, dit werd niet vanuit de staat georganiseerd, waardoor er dus verschillende vormen van baren zijn in China. Na de revolutie in China werd dit betaalmiddel afgeschaft. Tegenwoordig worden dit soort voorwerpen gebruikt als gelukssymbolen en cadeau gedaan bij bijvoorbeeld Chinees Nieuwjaar. En soms zijn deze sycees of baren dan ook van echt goud of zilver.

Detail met karakters
Op zoek

Terug naar de aankoop van de tinnegieter, want wat heeft hij eigenlijk gekocht? Zijn dit originele voorwerpen uit keizerlijk China? En hoe kom je daar achter? Je kunt bijvoorbeeld zoeken op het internet en daarbij op zoek gaan in museale collecties die veelal online staan. Voor Chinese collecties adviseer ik vaak om te kijken op de website van het British Museum. Zelf deed ik ook navraag bij een taxateur van een veilinghuis. Ik wilde weten of dit soort voorwerpen vaker werden aangeboden, maar het antwoord was negatief. Gelukkig kon een Chinees contact van hem wel een aantal karakters vertalen en aangeven dat dit soort voorwerpen veel worden nagemaakt.

De karakters in de foto kunnen vertaald worden als:
匠裕泰德 - Jiang yu tai de, oftewel: 'gemaakt door yu tai'
光绪三十年 - guangxu san shi nian: 'Guangxu 30 jaar', het aantal regeringsjaren en omgerekend 1901.

Afbeelding website Aliexpress
Tibetaans zilver

Natuurlijk is de belangrijkste vraag of dit voorwerp echt meer dan honderd jaar oud is, want het gaat hier vaak wel om echte zilverlegeringen. Veel Aziatisch zilver heeft een veel lager gehalte dan eerste en tweede gehalte zilver, waarmee zilver wordt aangeduid in onder andere Nederland, Engeland en België. Ook vaak herkenbaar aan de kleine stempels met 925 (sterling) of 835 die in de zilveren voorwerpen zijn gedrukt. Een term die ik vaak langs zie komen voor dit Aziatische zilver is ‘Tibetaans zilver’, wat geen vast gehalte van het edelmetaal bevat. Via Chinese websites als Aliexpress kunnen dit soort voorwerpen makkelijk gekocht worden. Er staat dan soms bij vermeld dat het uit Beijing afkomstig is. Conclusie? Inkopen doen in de Chinese hoofdstad kan dus vanuit je luie stoel.  

Munt op Aliexpress
Te koop

Via het internet is het tegenwoordig dus makkelijk om voorwerpen te kopen in landen als China. Zo ook antiek of wat ervoor door moet gaan. Wat in de Chinese cultuur wordt gezien als een gelukssymbool dat dateert uit de keizerlijke geschiedenis, wordt door de westerse wereld nogal eens beschouwd als nepantiek. In China is het verwijzen naar een historische periode eerder een soort eerbetoon of traditie. Hier in Nederland betekent dat nog wel eens ‘kassa’. De antiekbeurzen staan vol met bijzondere Chinese objecten die gewoon online aangeschaft kunnen worden. Dit geldt voor objecten van edelsteen zoals jade, zilver en natuurlijk ook voor porselein. Maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk dat je iets mooi of interessant moet vinden om het te kopen. Wees alleen alert als iets voor ‘echt oud Chinees’ door moet gaan op de lokale rommelmarkt. Laat het shoppen beginnen!

Met dank aan: Roel Goedhart.