Onderzoek & Projecten

Granaatappel

Lezing: Je vindt geen (granaat)appel onder een perenboom

Decoratieve objecten worden al eeuwen bijeengebracht en bestudeerd. Aziatisch porselein is binnen deze categorie een populair verzamelobject en het is veelal te bewonderen in verschillende musea. Maar ook archeologie vindt veel objecten van Aziatisch porselein in de (Nederlandse) bodem. Meestal wordt summier uitgelegd welke afbeeldingen op het porselein geschilderd zijn. Diverse termen worden gebruikt die meestal alleen onder kenners bekend zijn. Een eenduidige benadering van porseleindecors is er nog niet.

Inhoud

Om een begrijpelijke systematiek voor decoraties op Aziatisch porselein op te zetten, is het van belang om te weten welke onderwerpen de decoraties behelzen. Ofwel: “Wat ziet de toeschouwer nu eigenlijk?” Elementen zoals kunst, cultuur, taal en geschiedenis spelen een belangrijke rol bij het maken van een dergelijke classificatie. De titel: “Je vindt geen appel onder een perenboom” verwijst naar de interpretatie van objecten die onbekend zijn in je eigen omgeving. Het is makkelijk om iets een ‘appel’ te noemen als je nog nooit in aanraking bent geweest met een ‘peer’. Symbolisme uit het taoïsme, plantkunde, taalgebruik, maar ook de invloeden van de Europese export op de productie van Chinees en Japans porselein staan centraal in deze lezing. Er wordt met name ingegaan op de diversiteit van decors op Aziatisch porselein uit de achttiende eeuw die zijn gevonden in de archeologie.

Extra mogelijkheid : Heeft u zelf Aziatisch porselein met een decoratie waar u meer over wilt weten? Stuur dan een foto mee bij uw inschrijving. Er worden een aantal objecten uit alle inzendingen uitgekozen en tijdens de lezing behandeld.